Glädjen att hitta lådan med glömda skatten

Idag har jag lämnat mitt skrivbord i ateljén och i stället fått njuta lyxen av att delta i en clinic här på gården. Ett tiotal deltagare – alltifrån Colorado till Seattle – har fördjupat sig i konsten att arbeta med hästen vid hand. Jag har redan deltagit i denna clinic på Stenbro i Eskilstuna förra sommaren, kul med repetition och att känna att kunskapen sitter. Har också fotograferat, tagit flera fina porträttbilder av Craig, och är lycklig för nu vet jag hur jag ska hitta det mest magiska ljuset i ridhuset.

Det blev några självporträtt också 🙂

Självporträtt på NSAE, clinic Work in hand pågår.

Det fina med det här sommarjobbet är att jag lär mig allt om de verktyg jag behöver för min, Sirkills och Sussis utveckling de kommande sisådär fem åren… Den klassiska, akademiska ridning som Craig Stevens lär ut har ett antal enkla grundprinciper. När man behärskar dem har man ett gemensamt ordförråd som är logiskt för ens hästkamrat. Dessa ord är så effektiva att du som ryttare kan vara tillräckligt lågmäld för att faktiskt kunna ha en samtalsbaserad (inte kommandobaserad) kommunikation med din häst. Dessutom blir ridningen både lättare och bättre, och ni utvecklas extremt mycket snabbare. Magiskt – ja, med våra referensramar – men inget annat än flera seklers väl belagda och utforskade kunskap.

En bra liknelse: alla vet hur oinspirerande det är att försöka ha ett samtal med någon som bara pratar själv och aldrig ställer några frågor eller lyssnar på vad du har att säga.
En sådan person vill vi ju inte vara mot våra hästar heller. Ändå får vi ofta höra av våra tränare ”driv, driv, halvhalt, halvhalt, glöm inte stödet, sitt till där med sitsen, bra där, osv osv”. En ständig pågående ström av instruktioner till vår häst. Som att inte hästen själv har något att berätta för oss…

  • Gör hästen rätt, sluta ge hjälper. Den gör ju redan vad du bett om.
  • Ge plats för lusten. ”Hör du” att hästen känner för en viss rörelse. Varför inte bejaka den? (Hästen får också föreslå samtalsämnen.)
  • När du gett en hjälp – stanna upp och lyssna om det blev som du tänkte.
  • Blev det inte som du tänkte – hästen gjorde vad den kunde med den input du gav och de förutsättningar som rådde.

Såg att Hippson lagt ut ett fint porträtt av Craig Stevens på sin hemsida.

Det står att boken ska komma ut snart. Det är alltså materialet jag sitter och redaktörar och fotograferar till som åsyftas. Bäst att jobba på då 🙂

En reaktion på “Glädjen att hitta lådan med glömda skatten

  1. Pingback: Craig Stevens - en tränare i ropet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *