Längtar efter hästkrafter i arbete

image

I januarisolen var jag ute med både Sirkill och Sussi och klättrade över stock och sten i skogen, alla tre lika lyckliga.

Innan vi gav oss iväg testade jag passformen på lokselen till Sirkill som jag köpte före sommaren. Den ligger nu mycket bättre efter att jag skaffade en extra del (nackputa) på Floby överskottslager på hemväg från Orust, men några inställningar till ska göras.

Längtar som en tok efter att börja använda lokselen i riktigt arbete. Att dra hem stock till ved, flytta stenar… På sikt skaffa en hästdragen slåtterbalk och putsa hagarna på egen hand.

Ännu fluffigare drömmar är att bygga en hölada och kunna hässja sitt eget hö…. Men till den dagen är det långt.

På tal om flytta stenar. Har gnuggat alla mina bästa idéer på hur det borde gå till men inte riktigt kommit på nåt självklart. Efter att ha googlat kors och tvärs hittade jag lösningen för en stund sedan: slå en snökedja (för däck) kring stenen, och sedan spänna för hästen. Så himla smart, måtte jag inte glömma det! Har ju ett antal stenar som väntar på en ny uppgift i livet….

Annan bra grej att drömma om: prisvärd lunningsbåge. Men tänker att för de flesta situationer duger en hederlig gammal timmerkälke lika bra. Lunningsbågens fördelar är att den lyfter upp stocken själv, och det går att backa med den.

Att dra stock en och en går att göra med en släpsax, men de är nästan lika dyra som en lunningsbåge…

En reaktion på “Längtar efter hästkrafter i arbete

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *