Nyskodd

Uppdatering 26 mars:
Hann aldrig skriva, så nu kommer text till bilden.

Dessa underbara fötter hör till Silfur-Sussi. Hon är nyss fyllda fem år och har varit barfota till nu. Egentligen kändes det onödigt att sko henne. Hon har så himla starka hovar. Inbyggda skor, precis som det ska vara, liksom.

image

Men, det finns ett men. Underbara hagen är väldigt lerig. Alltså inte geggig som hästhagar lätt blir av hårt slitage, utan jordstrukturen består av små, mikroskopiska partiklar som blir extremt fuktighetshållande.

Och i den här jorden trivs keratinofila svampar, alltså encelliga svampar som lever att bryta tex horn (som hästens består av). När bärranden ständigt har kontakt med marken käkar svamparna glatt på. Det blir till bärrandsröta som jag gått i krig mot med diverse svampfientliga åtgärder. Det går att hålla dem mattan, men till slut – efter tre hovbölder (som botades med en huskur, beskrivs i nästa inlägg) fick det bli skor för att stoppa mikrolivets vidare framfart. En viss lättnad infann sig!

Duktiga Sussi genomförde sin första skoning alldeles galant.
Jag sprang med henne på vägen efteråt för att kolla att hon trivdes med nya skorna. Hon lyfte extra på fötterna (även om hon alltid har stora luftiga rörelser) av den ovana tyngden. Det var så mäktigt att springa mitt fortaste brevid Sussi som smattrade nya järnhovarna upp och ner i tölt på asfalten i en sådan virvlande fart att jag inte hade en chans att hålla hennes tempo…
I skymningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *