Optimal vinkel för solceller

Strax innan sommaren beställde jag och en kompis 8 st kinesiska solceller var, via ett företag i Tjeckien. Nu ska de upp!
Eftersom taket på mitt hus lutar åt öster/väster (och jag inte vet om jag måste ge det lite kärlek de närmsta åren), valde jag att helt enkelt snickra en ställning och ställa mina solceller på marken i rakt söderläge.

Den här helgen ska det hela snickras ihop.
Tur att det finns trigonometri och google. Vinklar och mått på ställningen gav sig med lite gammal hederlig sinus och tangens.
Och den optimala vinkeln? Det ska tydligen inte bli dramatiska skillnader, men nära 40 grader är optimalt i mälardalen, har jag läst mig till i massa olika på fantastiska ”Bengts villablogg”, där finns allt en behöver veta om solceller och egen sol-el.

Räknar ut optimal vinkel på mina solceller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *